» NIEUWS ! Maximum snelheid met aanhanger van 80 naar 90 km. per uur
Foto

 

 

 

Maximumsnelheid

aanhangwagens en caravans

naar 90 km/u

Nieuwsbericht | 23-06-2008/bron: website Min.verkeer en waterstaat

Per 1 mei 2009 mogen alle personenauto’s en bestelauto’s met aanhangers, dus ook caravans, op de Nederlandse auto(snel)wegen 90 in plaats van 80 kilometer per uur rijden.

Deze snelheid gaat gelden voor auto’s met aanhangers die wanneer ze beladen zijn niet meer wegen dan 3.500 kg. 

De nieuwe regel moet de veiligheid en doorstroming op de Nederlandse wegen bevorderen en kwam tot stand na een oproep van BOVAG, Focwa, ANWB, transporteurs en caravanfabrikanten.

Tot op heden zorgen vrachtwagens en auto's met aanhanger of caravan nog wel eens voor hachelijke situaties. De snelheidsbegrenzers van trucks zijn geijkt en rijden daardoor in de praktijk sneller dan de 80 km/u die de meter in een personen- of bestelauto aangeeft. Vrachtwagenchauffeurs gaan vervolgens inhalen en dat kan leiden tot gevaarlijke situaties, schrikreacties of irritatie bij andere weggebruikers.

Rust
Nu de maximumsnelheid voor auto's met aanhanger of caravan omhoog gaat van 80 naar 90 km/u, komt er naar verwachting meer rust in het verkeersbeeld. De maatregel geldt voor combinaties die samen niet meer dan 3.500 kg wegen en moet zorgen voor meer veiligheid en voor een betere doorstroming op de wegen.

Achteruitrijdverlichting

verplicht op

aanhangwagens

Vanaf 1 oktober 2011 moeten alle nieuwe kentekenplichtige aanhangwagens voorzien zijn van achteruitrijdverlichting.

De nieuwe maatregel stelt voor aanhangwagens tot zes meter lengte één achteruitrijdlamp verplicht, een tweede mag gevoerd worden.

Aanhangers langer dan zes meter dienen twee achteruitrijdlampen te voeren en mogen er nog twee bij hebben.

Om de achteruitrijdverlichting te kunnen laten werken is een nieuwe 13-polige (Jaeger) stekker op de aanhangwagen een vereiste.

Het trekkend voertuig moet dus ook voorzien zijn van een 13-polig stopcontact, want bij gebruik van een adapter (van 7 naar 13 polen) wordt de achteruitrijverlichting weer uitgeschakeld.

LET OP: alle oudere aanhangwagens hoeven niet met terugwerkende kracht uitgerust te worden met deze achteruitrijdverlichting.[ terug... ]Omhoog

F o t o 's

  • U kunt op bijna, iedere (kleine), foto op deze site klikken voor een vergroting !!

Friese HOOFDDEALER van:  • QUALITY for Professionals ! Professionele aanhangwagens & paardentrailers HENRA.nl

Official DEALER van :

Official DEALER van :

Official DEALER van :

& verder leveren wij U :

  • van HAPERT of SARIS ook het gehele assortiment // voor de beste prijs !!

Bij ons kunt U pinnen,
Copyright 2002-2018